Hvad er freds- og konfliktstudier?
Hvis du ikke på forhånd er bekendt med fred- og konfliktsstudier vil du sandsynligvis spørge “Hvorfor skal jeg studere dette?”. Kurset fokuserer på temaer, som omhandler konflikter, krig og fred; men hvad betyder det egentlig? Fred- og konfliktsstudier er fascinerende, fordi det drejer sig om nogle af de mest essentielle spørsmål vedrørende menneskelig sameksistens – resultatet af opførsel og adfærd, samarbejde og konflikter. Et af de vigtigste spørsmål med fredsstudier er, hvordan konflikter opstår og hvordan voldelige og ikke-voldelige konflikter kan løses.
For at kunne svare på disse spørsmål og for at forstå oprindelsen til konflikter er det ikke nok at lede efter svar på et enkelt sted. Fredsstudier er et tværfagligt akademisk felt, og for at forstå roden til voldelige konflikter kan man se på årsager til krig og konflikter ved at sammenligne teorier fra psykologi, samfundsvidenskab, internationale relationer, filosofi, statskundskab og mange flere.
For at uddybe forståelse for, hvordan man forandrer vold og voldelige episoder, undersøger fredsstudier måder, som er forklarende og løsningsorienteret. Emnet eksaminerer også forskellige måder, folk kan leve sammen på; at skabe fred og postkonfliktløsninger.
Hvad er fred?
Dette er et andet vigtigt spørsmål. Fredsstudier forstår fred gennem kundskap om fred i forskellige kulturer og religioner. I løbet af kurset i Pondicherry, Indien vil der være speciel fokus på forskellige koncepter vedrørende fred og konflikt i islam og hinduismen. Fredsstudier tager udgangspunktet i de, som er tilhængere af fred lokalt og globalt: fredsaktivister, anti-krigbevægelser, ikke voldelige demonstrationer og demonstrationer for fred. Fred er dermed meget mere end bare fravær af krig og vold.
Religion, fred og konflikt
Kampen for fred har engageret menneskeheden siden tidernes morgen, det samme gælder for vold og konflikter. I enhver civilisation har mennesker søgt efter en dybere mening livet og dets mysterium, inklusiv meningen og opfattelsen af krig og fred.
Til trods for forskellige opfattelser er de fleste religiøse traditioner enige om en central mening med livet og fred på jord. For mange fredsaktivister og forskere verden over ligger opfattelsen af krig og fred i forklaringene til enkeltpersoner som Gautama Sidharta, Mahatma Gandhi, Abdul Ghaffar Khan, Jesus Kristus, Kabir, Guru Nanak, Sri Aurobindo og J. Krishnamurty. Deres liv, tanker og gerninger har haft en stærk indflydelse på opfattelser indenfor fredsstudier.
Aspekter omkring religion, krig og fred skal evalueres og tages i betragtning, når konflikter skal analyseres og løses. Religiøse dimensioner spiller en central rolle i folks opfattelse og opførsel. Ved at vurdere religion og dens mekanismer som en integreret del af menneskelige relationer fremhæver fredsstudier, at voldelige hændelser eller konflikter må analyseres ved at inkludere individets og samfundets trosystemer og religion. Mulige svar, årsager og løsninger kan dermed også findes indenfor de forskellige religioner.